x


Znajdź produkt:
  Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń 12 379 45 45
 

Ozór wołowy gotowany


powiększ zdjęcie     

Składniki:

- 1,25 kg ozora wołowego
- liść bobkowy
- 25 dkg włoszczyzny
- ziele angielskie
- 5 dkg cebuli
- sól




Jak przygotować:

Ozór wołowy oskrobać nożem, wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, wy­ciąć u nasady boczne ślinianki, wypłukać, odcisnąć z wody.

Ozór zalać niedużą ilością wrzącej wody i powoli ugotować (około 2 — 3 godz.).

Gdy ozór jest na dogotowaniu, wyjąć go, włożyć do zimnej wody i po chwili, gdy przestygnie, zdjąć z ozora twardą, grubą skórę; ozór włożyć powtórnie do rosołu, dodać zgniecionych przypraw, dogotować bardzo miękko, gdyż inaczej nie jest smaczny i nie ma właściwego ozorowi zapachu.

Miękki ozór wyjąć, pokrajać w poprzek na cienkie, duże płaty.

Podawać na gorąco z ziemniakami i ostrymi sosami lub zapiec pod sosem.

Ozór można też podawać na zimno z sosem tatarskim, chrzanem. Studzić go w rosole.




Do tego przepisu polecamy poniższe produkty:

Koszyk

Nie posiadasz produktów w koszyku.

Kwota zakupów 0,00


Potrzebujesz pomocy?


Zadzwoń
12 379 45 45
517 789 432


Napisz maila frito@frito.pl